Skip to main content

Malta’da İş Bulma Rehberi

Bu zamana dek Malta’da iş bulma konusunda bize ulaşan, iş arayışı gerçekleştiren ve iş bulan ya da bulamayan öğrencilerimizden gözlemlediğimiz kadarıyla söyleyebiliriz ki, Malta’da iş bulma süreci kolay veya zor şeklinde basitçe tanımlanamayacak dinamiklere sahip. Malta’da iş bulmak kimileri için kolayken, kimileri içinse zor bir süreç. Bu farklılığın sebeplerini analiz ettiğimizde elde ettiğimiz çıkarımları sizlerle aşağıda paylaşıyoruz. Sonuçları irdelemek ve kendi karakterinize ve donanımınıza uygunluğunu değerlendirmek elbette sizlerin elinde. Sormak istediğiniz her konuda bizlere çekinmeden ulaşabileceğinizi hatırlatmak isteriz.

Doğru Strateji

Malta’ya gitmeyi ve orada çalışmayı planlıyorsanız, öncelikle doğru bir strateji kurgulamalısınız. Bir strateji kurgulayabilmek için ise kendinizi doğru şekilde tanımanız, niteliklerinizi, ihtiyaçlarınızı ve iş kapsamındaki kriterlerinizi şeffaf ve gerçekçi şekilde belirleyebilmeniz gerekmektedir. Örneğin, henüz yeni mezun olmuş ve herhangi bir iş tecrübesi olmayan bir öğrencinin Malta’da aylık 1000 € üzerinden kazanç sağlama beklentisinde olması çok da gerçekçi bir beklenti olmayacaktır. Veya dijital pazarlama üzerine iş bulmak isteyen bir öğrencinin potansiyel işyerlerine ulaşmak için dijital kanalları kullanması yerine fiziksel olarak işyerlerinin ofisine gidip CV bırakması, başvurduğu pozisyon gereği çok da sağlıklı bir strateji olmayacaktır.

Bir öğretim üyesinin iş bulma sürecindeki stratejisi ile bir barmenin iş bulma sürecindeki stratejisi birbirinden farklı olmalı ve adımlar buna göre atılmalıdır. Bazı pozisyonlar için CV’nizi ilişikte sunarak basit bir mail atmanız değerlendirmeye alınmanız için yeterli iken, bazı pozisyonlar için CV’nizi sunmadan önce ön görüşme talep etmeniz daha sağlıklı olabilir. Bazı pozisyonlar için ise değerlendirmeye alınmak adına donanımlı bir CV’den daha fazlası gerekirken, bazı pozisyonlar için CV’ye ihtiyacınız dahi olmayabilir.

İngilizce Seviyesi

Malta’da şartları düzgün bir iş bulmayı istiyorsanız başarmanız gereken ilk hedefiniz, ingilizce iletişim becerinizi iletişimde sorun yaşamayacağınız bir seviyeye getirmek olmalıdır. Ana dil seviyesinde ingilizce konuşmanız gerektiğinden bahsetmiyoruz, ancak insanlarla iletişim kurabilecek düzeyde, size bir şey anlatan işvereninizi anlayabilecek ve derdinizi el kol hareketleri dışında en azından yazılı şekilde (sözlük yardımıyla dahi olsa) doğru olarak izah edebilecek düzeyde olmalısınız. Kur bazlı örneklemek gerekirse en az B1 seviyesinde olmanın avantaj doğuracağını söyleyebiliriz.

Bu noktada Work and Study programı kapsamında çalışma izninin Malta’da bulunulan 91. günden itibaren geçerli olacak olması ilk 3 aylık süreçte dil gelişimine odaklanmak için yeterli zaman olmasını sağlamaktadır. Dil seviyesi çok düşük olan bir öğrenci dahi, ilk 3 aylık süreçte dil gelişimine odaklanarak kendini yeterince geliştirebilir.

CV ve Başarılı Bir Eğitim Hayatı

Türkiye’de hangi üniversitede okuduğunuz ya da hangi üniversiteden mezun olduğunuz, Malta’da iş bulma sürecinde (bir çok ülkede olduğu gibi) çok da bir anlam ifade etmemektedir (akademik iş başvuruları hariç). Türkiye’nin en iyi üniversitelerinden biri olan ODTÜ dahi yurt dışındaki insanlar ve kurumlar tarafından bilinmemekte, dolayısıyla sıradan bir üniversite olarak değerlendirmektedir. Üniversiteden ziyade bölüm ve not ortalamasına daha çok dikkat edildiğini söyleyebiliriz.

CV konusu ise oldukça önemli olup genellikle ilk değerlendirme CV’nize göre yapılmaktadır. CV’de güncel bir fotoğrafınız, eğitim aldığınız üniversite ve bölüm detayları, iyi bir ortalama ile mezun iseniz not ortalamanız, mail ve telefon numaranız, geçmiş iş tecrübeleriniz, eğitim ve sertifikalarınızın detayları ayrıca eğer varsa referanslarınız muhakkak yer almalıdır. Ayrıca CV’nizi gramer kurallarına uygun bir ingilizce ile (Türkçe karakterlere dikkat ediniz!), göze hoş gelecek sade bir tasarım ve düzende (sağa sola kaymamış, nizami şekilde) PDF dosyası olarak hazırlayınız. Dilerseniz bazı CV hazırlama programlarını da kullanabilirsiniz ki Avrupa’da en yaygın kullanılan ve en çok bilinen format Europass formatıdır. Buraya tıklayarak açılan web sitesine ilgili bilgilerinizi girebilir ve CV’nizi oluşturabilirsiniz. Ayrıca ilerleyen zamanlarda hazırlamış olduğunuz CV’yi kolayca düzenleyebileceğinizi belirtmek isteriz. İlla ki bu formatı kullanmak zorunda değilsiniz, ancak elinizde hali hazırda bir CV’niz bulunmuyorsa, Avrupa genelindeki başvurularda kullanmak üzere Europass formatını tavsiye ediyoruz.

Geçmiş İş Tecrübeleri ve Teknik Bilgi Birikimi

Detaylı bilgi çok yakında eklenecektir.

Girişkenlik ve Doğru Uygulama

Detaylı bilgi çok yakında eklenecektir.

Nitelikli Araştırma

Detaylı bilgi çok yakında eklenecektir.

Başarılı Diyalog Süreci

Detaylı bilgi çok yakında eklenecektir.

Tüm bu tavsiyelerimizin yanında, öğrencilerimizin Malta’daki iş arayışlarında elimizden geldiğince destek olma gayesinde olduğumuzu belirtmek isteriz. Ancak nihayetinde biz bir istihdam bürosu değiliz ve bu konudaki desteklerimiz tavsiyelerden öteye geçememektedir.

İş bulma sürecinde sorumluluk her zaman öğrencilerimize aittir. Danışman pozisyonunda bizler web sitemizde yayınladıklarımızın dışında daha detaylı bilgi edinmek ve danışmanlık talep eden öğrencilerimize bu konuda tecrübelerimiz doğrultusunda yardımcı olmaya çalışmaktayız. Herkesin talep ve ihtiyaçlarının farklı olmasından dolayı bu sürecin devamı kişi özelinde uzman danışmanlarımız ile bire bir görüşmeler şeklinde ilerlemektedir.

Son olarak Malta’da yaygın olarak kullanılan online iş arama portallarını linklerini aşağıda paylaşıyoruz. Daha detaylı bilgi talepleriniz için bizimle iletişime geçmekten lütfen çekinmeyiniz.